נזילת מים מהמזגן היא תופעה נפוצה למדי שיכולה להופיע בכל סוגי המזגנים – גם עיליים, גם מיני מרכזיים וגם החדשים ביותר. כמובן שאין זה המצב הרצוי ויש צורך לתקנו, כאשר את חלק מהתיקונים ניתן לביצע עצמאי ואילו אחרים מצריכים הגעת טכנאי. אבל למה בכלל נוזלים מים מהמזגן? ואיך הדבר קשור לחלקים השונים שמהם מורכב המזגן? בשורות הבאות נענה על השאלות הללו ונוספות, בדגש על ניקוז מים מהמזגן.

ממה מורכב המזגן?

כדי להבין את הגורמים לנזילת מים מהמזגן יש להכיר תחילה את החלקים המרכיבים אותו. אמנם, החלקים יכולים להשתנות מעט בין סוגי המזגנים אך באופן כללי מדובר באותו עיקרון החוזר על עצמו. כך לדוגמא, בכל המזגנים יש רכיב שנקרא מעבה הפולט החוצה את החום, וכן רכיב הנקרא מאייד שגם לו תפקיד דומה אך הוא לוכד את החום שנמצא בחלל ומעביר אותו לכיוון צינורות הקירור. עוד רכיב חשוב נקרא רכיב התפשטות ותפקידו להעביר את נוזל הקירור למצב צבירה גזי, וכן רכיב עיקרי הנקרא מדחס שהוא המנוע שמזיז את נוזל הקירור במערכת. מלבד זאת קיימים רכיבים פחות מרכזיים אך חשוב מאוד, הקשורים הדוקות אל נזילת מים או ניקוז מים מהמזגן. ראשית, ישנם המסננים שתפקידם לסנן את האוויר הנשאב אל המזגן, וכן ישנה תעלת ניקוז המנקזת את המים אל מחוץ למערכת, ואחריה צינור הניקוז שמעביר את המים אל מחוץ לבית.

ולמה נוצרים מים במזגן?

המזגן מקרר ומחמם על ידי שינוי במצב הצבירה של נוזל או גז הקירור. כך למשל, כאשר החומר נמצא במצב גז הוא עובר דחיסה שגורמת לו להתחמם ואז הוא זורם בצינורות בעוד החום שבמערכת נפלט החוצה על ידי המפוח. במצב זה של דחיסות הגז הוא הופך לנוזל ומתקרר, וגם כאן השינוי בטמפרטורה המתבטא בקור נפלט אל החלל הממוזג. בתהליך זה של פעולת הקירור נשאב אוויר חם מהחלל הממוזג אל תוך המזגן, ובאוויר יש לחות, אדי מים. כתוצאה מהמפגש עם הצינורות הקרים האדים הופכים לנוזל, כלומר למים, וכך מזגן ממוצע מפיק כעשרים ליטר מים ביום בממוצע. תעלת הניקוז וצינור הניקוז הם שני הרכיבים העיקריים שתפקידם לסלק את המים החוצה.

מה יכול להשתבש?

יש כמה דברים שיכולים להשתבש ולהביא לכך שמים נוזלים מהמזגן. ראשית, ייתכן שפשוט חסר גז במזגן, מה שיגרום לכך שהמאייד יתכסה בקרח וכשהקרח מפשיר מתחילים לראות טפטופי מים בבית. הפתרון למצב זה תלוי בחומרת הבעיה, החל ממילוי גז חדש במזגן, דרך תיקון של מקור הדליפה ועד – בלית ברירה – קניית מזגן חדש. בעיה נוספת שעלולה להתרחש היא סתימה של המסננים, שכאמור מנקים את האוויר הנשאב למערכת. אם הם הולכים ונסתמים יש קושי בהזרמת המים החוצה מהמזגן, דבר שיוביל לטפטוף לתוך הבית. הפתרון במקרה זה הוא פשוט לפתוח את המזגן ולנקות את המסננים.

כאמור, שני הרכיבים המרכזיים שאחראים על ניקוז מים מהמזגן הינם צינור ותעלת הניקוז, ויכולות להיות בהם סתימות. הצינור שמוביל את המים אל מחוץ לבית עלול להתקפל, להתעקם או לשנות את השיפוע, כך שהזרמת המים נתקעת ומובילה לנזילה. ניתן לטפל בבעיה הזו בקלות על ידי בחינת מצבו של הצינור. מבחינת תעלת הניקוז, היא יכולה להיסדק או להישבר במקום מסוים שממנו יטפטפו המים, ובמקרה זה אין ברירה אלא להזמין טכנאי. בנוסף, יכולה להיווצר סתימה בתעלת הניקוז, מה שלא מאפשר למים לזרום דרך פתח היציאה, ושוב – נזילה. את הבעיה הזו דווקא ניתן לפתור לבד, על ידי פתיחת החלק התחתון של המזגן והעברת האצבע לניקוי המסילה – רק וודאו שהמזגן מנותק מזרם החשמל.