החורף בפתח וכולנו מקווים שיביא עימו גשמי ברכה. יחד עם זאת, הגשמים גם עלולים לגרום נזקי רטיבות או חלילה הצפות בדירות ובבתים פרטיים, כמו גם במבנים ושטחים מסחריים. נזקים אלו עלולים לעלות בממון נכבד עקב התיקון הנדרש, וכן עקב הפגיעה במרכיבי המבנה ובתכולתו. לכך מצטרפת כמובן עוגמת הנפש, ההתעסקות והטרדות וכן הפגיעה בשגרת החיים הפרטית והעסקית. על כן, כמו הרבה דברים בחיים גם כאן כדאי להקדים תרופה למכה ולבצע מספר פעולות בסיסיות שיגנו על המבנה ותכולתו מפני הצפות מים וביוב.

אילו פעולות כדאי לבצע?

בעונת החורף מערכת הביוב של הבית צפויה ליותר אתגרים ולכן להצפות. אין ספק שביוב העולה לגדותיו הוא חוויה לא נעימה, בלשון המעטה, בין אם הדבר מתרחש מחוץ למבנה ובוודאי אם המים חודרים לתוכו. לכן אחת הפעולות שחשוב לבצע אחת לזמן מה, כפעם בשנה או בשנתיים, הוא לבדוק את תקינותה של מערכת הביוב.

אחד הכשלים העיקריים הינו סתימות של המערכת שמקורן בשורשי עצים, בעיה שכיחה יותר במבנים ישנים. שורשי העצים עוטפים בהדרגה את הצנרת ועלולים להזיק לה, ומעבר לכך נמשכים אל כל חור וסדק שדרכו מחלחלים מים. לא מדובר במים בלבד אלא בחומרים אורגניים המהווים תזונה טובה לעץ, ולכן הוא ישלח את השורש פנימה אל הסדק, ירחיב אותו ויתחיל לגדול בפנים. כך, לאורך זמן מצטמצם הנפח של קו הביוב עד שעקב חומרים מוצקים העוברים בו (כמו ניירות טואלט) תיווצר סתימה. הלחץ המתגבר בהחלט יכול להביא לפיצוץ, לנזילה משמעותית ואף להצפה. מכיוון שכך חשוב לבצע אחת לתקופה בדיקה של המערכת על ידי בעל מקצוע המשתמש בסיב אופטי שנכנס לצנרת ומסוגל להעביר את התמונה מבפנים, ובמידת הצורך יידעו בעלי המקצוע גם לטפל בשורשי העצים.

עוד בעיה מוכרת בחורף היא מכסים של בורות ביוב שאינם תקינים. בקיץ אין זו בעיה מיוחדת אולם בעת גשם שוטף עלולים לחדור מים רבים לבור הביוב דרך סדקים או פתח שאינו סגור היטב, מעבר לקיבולת הבור. המים הרבים בעצמם עלולים לגרום להצפה, ובעיקר אם מתלווים אליהם בוץ ולכלוך שנסחפים פנימה אל הבור וסותמים את יציאותיו. לכן חשוב לבחון שהמכסים שלמים וסגורים כהלכה.

פעולות נוספות שחשוב לבצע

ישנם מבנים פרטיים ומסחריים שבהם קיימים חניונים תת קרקעיים וכן יחידות עבודה ודיור שונות. במקרים אלו המים שזורמים מהמבנה אל מערכת הביוב עוברים דרך בורות שבהם יש משאבות ניקוז, כאשר לא פעם הבורות גם מנקזים מי גשמים. אחת הבעיות הנפוצות היא תקלה של משאבות ניקוז אלו, הגורמת לכך שהמים והחומרים הזורמים אינם עולים כהלכה בצנרת, בעוד הבור הולך ומתמלא במהירות ועולה על גדותיו. לכן חשוב לבדוק גם את תקינותן של משאבות ניקוז לקראת החורף.

מלבד זאת, אחד הכשלים המרכזיים המובילים לבעיות רטיבות במבנים, אם כי לרוב לא להצפות, הם כשלי איטום. הכשל יכול להתחיל אפילו במרזב שנחסם לאורך השנה בעלים, אפר, ענפים דקים ועוד, כך שעם בוא הגשמים המרזב אינו מנקז היטב את המים שהולכים ומצטברים, יוצרים שלוליות על הגג ולבסוף מחלחלים פנימה. לכן חלק מהכנת הבית לחורף כוללת בדיקה של המרזבים וניקיונם. כשלי איטום נוספים יכולים להיות בגג עצמו ובמפתחי חלונות ודלתות, עליהם כדאי לעבור ולבחון שהכל תקין. במידת הצורך יש להזמין בעלי מקצוע המתמחים באיטום על מנת לבצע את התיקונים – וכאמור לשים דגש מרכזי על איטום הגג.

בכל מקרה, על בסיס העיקרון של להקדים תרופה למכה, כדאי מאוד לבצע את הבדיקות עוד בקיץ ולתוך הסתיו, ולא להמתין עד שהרטיבות כבר בשיאה, הבעיות מתחילות וקשה יותר לבצע עבודות תיקון.